Recept: Kallskuret vildsvinsinnanlår och potatissallad!

Varma sommardagar är det gott att äta något som inte kommer direkt från ugnen. Detta recept passar lika bra till lunch på balkongen eller som middag i solnedgången vid bryggan. 

DSC_0651.JPG

Kallskuret vildsvinsinnanlår och potatissallad

Vad behöver du? 

Kött

 • 400 g innanlår från vildsvin

Marinad

 • 2 dl kallrökt soja (den bästa enligt mig är den jag exklusiv lyckats komma över från stjärnkocken Magnus Wikström!)
 • 1 msk svensk honung
 • 2 pressade vitlöksklyftor
 • 2 chilifrukter
 • 4 msk färsk riven ingefära
 Kallrökt soja (den bästa enligt mig är den jag exklusiv lyckats komma över från stjärnkocken Magnus Wikström!)

Kallrökt soja (den bästa enligt mig är den jag exklusiv lyckats komma över från stjärnkocken Magnus Wikström!)

Hur gör man? 

Stek köttet snabbt i het stekpanna. 
Tillaga sedan köttet i sous vide tills innertemperaturen är ca 60 grader, låt vattentemperaturen vara 62. Lägg sedan köttet i marinaden och låt den få vila i kylskåp i minst 30 minuter. 

DSC_0648.JPG

Potatissallad

 • 6 stora färska potatisar 
 • 2 dl crème fraiche
 • ca 1 msk majonnäs
 • ca 1,5 msk dijonsenap 
 • Salt och peppar

Koka potatisen och låt den svalna. 
Rör ihop crème fraiche, lite majonnäs och lite dijonsenap i en stor skål. Krydda med nymald svartpeppar och salt. Tärna potatisen och rör försiktigt ner den i skålen. Smaka av och lägg till om det behövs.  

DSC_0661.JPG

Smaklig måltid!

 

VART KOMMER RECEPTET IFRÅN? 

Ewa Ekfeldt! -  "Jag har alltid haft ett stort matlagningsintresse. Självlärd och inspirerad av en mor som alltid lagat mat från grunden. Att äta närproducerat och vilt känns viktigt för mig. Det finns en stor tillfredsställelse att servera en middag med vilt man fällt och styckat själv, och servera potatis som odlats i det egna trädgårdslannet..

Jag har en blogg som handlar om mina stora intressen: jakt, mat och hundar (och lite fotografering), www.lewaiskogen.se
mailadress: hej@lewaiskogen.se"

"Största mässan någonsin!"

Just nu är det bråda dagar på Tullgarn inför årets Swedish Game Fair som går av stapeln 25-27maj. Men vi har fått tag i Patric Dalfjärd som har berättat lite om årets mässa.

Hej Patric, berätta gärna lite om dig själv.

- Jaktgalen född Smålänning, som numera bor på landet utanför Västerås, Västmanland med familj som består av fru, två barn och två hundar. Jaktlig allätare, men med särskilt jaktligt intresse för duvjakt med bulvaner, sjöfågeljakt med vettar i ytterskärgården och jakten efter sensommarens råbockar . Gåsjakten är nästa jaktform som ska utvecklas stort! Reser så ofta jag kan till Afrika för att smyga på den röda jorden efter jakt på antiloper, zebror, bufflar och annat jaktbart vilt.

 Från vänster: Johan Åkerman - projektsäljare, Patric Dalfjärd - projektsäljare och Robin Norlén - projektledare på Swedish Game Fair. 

Från vänster: Johan Åkerman - projektsäljare, Patric Dalfjärd - projektsäljare och Robin Norlén - projektledare på Swedish Game Fair. 

Och nu till Tullgarn och Swedish game fair, vad kan vi förvänta oss av årets mässa? 

- Det är största mässan någonsin! Den körs för 9:e gången och har vuxit med 30% sedan sist. I år får besökarna möjligheten att kunna träffa ungefär 350 olika utställare på 20 hektar mässmark. Några saker som är nya för i år är bland annat det utökade skjutområde där det kommer att finnas olika hagelstationer, ungdomsskytte, klass 1- skytte uppe från en plattform och Big five-skytte. 

Är det något som är unikt för årets mässa? 

- Årets nyhet är sportfiskesatsningen. Där vi på Swedish game fair bjuder på något helt unikt, nämligen en fiskemässa i utomhusmiljö. Där man på plats kan testa t.ex. testa beten och provköra båtar. Sen får man inte glömma fisketävlingen ”Swedish Game Fair Predator Open” där man kan vinna 100.000kr!! 

- Något annat som är unikt för mässan på Tullgarn är Forum Tullgarn, som förvisso inte är nytt för i år men är något som ingen annan mässa har. Det innebär att vi samlar beslutsfattare inom politik och myndigheter där de får möjligheten att träffa hela jaktbranschen som finns samlad på mässan. Utställarna får en chans till direktkontakt till makten och politikerna får viktiga inspel från utställare som de kan ta med sig som beslutsunderlag. Vilket brukar vara väldigt uppskattat från båda håll. 

- Ytterligare ett område har tillkommit, nämligen motordelen - där kommer man att kunna kolla ATV/UTV-maskiner, skogs-och lantbruksmaskiner samt många olika modeller och fabrikat av person-och transportbilar som passar jägare, skogsägare, fiskare och friluftsfolk. Ett område man inte ska missa som besökare!

Hur ser det ut med spridningen nationellt/internationellt när det kommer till utställare? 

Det kommer utställare från hela landet. Vi har också fått jättestark internationell koppling, det är många internationella utställare. Störst fokus från utställare från norden, men det kommer utställare från större delar av Europa samt några från Afrika. Vi kan absolut se att det finns ett större internationellt intresse för mässan. 

Vad kommer du inte missa på årets mässa? 

Hade jag varit besökare hade jag aldrig missat hunddelen, det kommer finnas något för alla hundägare. Oavsett om man är jägare eller ej. På plats kommer det att finnas många kända hundprofiler, bland annat Mattias Vesterlund, Amir Zand och Eva Bodfäldt. Ta gärna med egen hund till mässan – det ger definitivt ett mervärde till besöket.

- Dessutom är det ju 100.000kr i vinst på fisketävlingen - så prisutdelningen vill man ju inte missa

Hur skulle du beskriva Swedish Game Fair är för någon som aldrig har varit där? 

Swedish Game Fair är en väldigt bred mässa, med fokus om områdena jakt, hundar och fiske. Det finns även ett ungdomstorg med olika ungdomsaktiviteter där dessutom jakt-SM går av stapeln under mässan. Det finns något för hela familjen.

Swedish Game Fair Logo CMYK.jpg

Och vinnaren i Stalontävlingen är....

31404298_1690634464353222_8126311521144799232_n.jpg

Superkul att så många ville vara med i vår tävling tillsammans med Stalon, där vi gav dig och din bästa jaktkompis chansen att vinna VARSIN(!!!) Stalon W110 ljuddämpare. 

Tävlingsfråga: Hur många ljuddämpare levererades totalt från Stalon under 2017?

Rätt svar: 12 887st

Nu har vi gått igenom alla inlägg och kollat vilka som uppfyllt alla tävlingskriterier. Dvs: 

 1. Skrivit ditt svar samt vilken jaktkompis du skulle vilja vinna tillsammans med,
 2. Delat inlägget (och gjort det offentligt så att vi kan se att du har delat) 
 3. Gillat Stalon Ljuddämpares facebooksida. 

Sverige, vi har en vinnare! Det tävlingsbidrag som uppfyllde alla tävlingskriterier och som hade närmaste gissningen kom ifrån...Jörgen Jörgensson! Stort grattis önskar både The Great Wild och Stalon! 

unnamed-3.jpg

 

 

Tips till vildsvinsjakten! Intervju med Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.

anders_nilsson_700.jpg

Vi har pratat med Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet och bett om att få ta del av hans bästa tips och erfarenheter kring vildsvinsjakten. Trevlig läsning!

Inför jakten

- Fundera på vart du har skadekänsliga grödor som kan vara attraktiva och rikta i första hand jakten dit. Genom att lämna vildsvinen i fred på tex åtlar under våren så kan vi minska skadorna vid en given täthet i vildsvinsstammen. I många fall återkommer vildsvinen till samma platser år från år så om du vet att en speciell vall hade mycket vildsvinsbök i fjol är det ett hett tips att passa där även i år. Se även till att vara förberedd inför ett eventuellt eftersök. Det är din lagstadgade skyldighet som jägare att kunna ha en tränad eftersökshund på plats inom två timmar från påskjutning.

Packningen

- Väl inskjutet vapen med den ammunition du avser använda vid jakten. En bra, ljusstark kikare för att kunna studera djuren innan skott och söka av terrängen. Benstöd, skjutkäpp eller dylikt för att underlätta att ett säkert skott kan lossas. Pannlampa.

På pass

- Håll koll på vindriktningen. Om du har vinden i ryggen och sprider vittring över det område där det är troligt att viltsvinen ska dyka upp så försök om möjligt att byta pass. Detta förutsätter givetvis att säkerheten och eventuell jaktledning tillåter det. Mörker är inte kulfång! Titta medans det är bra ljus vart du kan skjuta med säkert kulfång då detta är mycket svårare att avgöra i mörker.

Hur ska man tänka kring avskjutning och tid på dygnet? 

- Sena kvällar och tidiga morgnar. Fördelen med mornarna är att man har ljuset på sin sida. Tänk på att studera djuren noga så att en förande sugga inte fälls. Under våren, innan vegetationen blir för hög, brukar det gå bra att studera djurens buklinje. Den förande suggans spenar kan då ses.

Viktigt att tänka på vid slakt? 

- Om möjlighet ges så ta hem djuret och passa det hängande i slaktutrymme. Detta ger bättre hygien. Vid sommartemperaturer kan en kompromiss behöva göras för att få ner temperaturen på det fällda viltet och då bör det passas snarast. Ett välskjutet vilt kan dock ligga ett par timmar ej urtaget utan att det sker någon vandring av bakterier ut i bukhålan. Galtar har ofta ett oförtjänt dåligt rykte. Är du osäker på köttkvaliteten kan du göra ett enkelt kokprov. Ta en bit kött och lägg i ett glas vatten i micron. När det kokar så öppnar du luckan och luktar. Luktar det fläsk är svinet helt ok. Vid en stark galtlukt så bör djuret kasseras. Givetvis ska alla vildsvin även trikintestas!

Sallad med duvbröst

Till duvorna

 • 2 st duvor
 • 2 st vitlöksklyftor
 • 2 st lagerblad
 • En näve färsk timjan
 • Kryddpeppar
 • Salt, peppar
 • Kallpressad rapsolja
DSC_7772.JPG

Tillagning

 • Börja med att plocka och rensa duvorna. 
 • Lägg sedan duvorna, med skrovet kvar, i en förslutningsbar påse tillsammans med pressad vitlök, salt, svartpeppar, lagerblad och någon deciliter kallpressad rapsolja. Lägg sedan påsen i en sous vide, låt ligga i 54 grader i ca 40 minuter. Genom att tillaga köttet med bröstbitarna kvar på skrovet blir köttet saftigare och drar inte ihop sig. 
 • Låt sedan duvorna ligga vila fem minuter inlindat i aluminiumfolie.
 • Stek sedan duvorna i stekpannan, på hög värme och mycket smör, med kryddpeppar i ca 1 minut på varje sida. 
 • Låt därefter duvorna åter igen vila fem minuter i aluminiumfolie. 
 • Ta bort bröstbitarna från skrovet, tranchera och servera direkt.
DSC_7786.JPG

Till vinägretten:

 • 2 msk rödvinsvinäger
 • 2 msk kallpressad rapsolja
 • ½ finhackad rödlök
 • Smaksätt med salt och peppar 

Till salladen:

 • Blandsallad
 • Ett gäng vindruvor
 • Ett medelsött äpple 
 • Ugnsrostade valnötter
 • Krutonger
 • 100 gram opastöriserad manchego-ost
 • Kapris

Till allt! 

 • En stor portion kärlek :)
 Smaklig spis!

Smaklig spis!

VART KOMMER RECEPTET IFRÅN? 

Ewa Ekfeldt! -  "Jag har alltid haft ett stort matlagningsintresse. Självlärd och inspirerad av en mor som alltid lagat mat från grunden. Att äta närproducerat och vilt känns viktigt för mig. Det finns en stor tillfredsställelse att servera en middag med vilt man fällt och styckat själv, och servera potatis som odlats i det egna trädgårdslannet..

Jag har en blogg som handlar om mina stora intressen: jakt, mat och hundar (och lite fotografering), www.lewaiskogen.se
mailadress: hej@lewaiskogen.se"

Intervju med Fredrik Widemo, Jägareförbundets Forskningsansvarige samt viltforskare på SLU!

Hej Fredrik! Berätta gärna lite om dig själv.

Jag har en bakgrund som biolog och forskare inom ekologi och naturvårdsbiologi och är docent i zooekologi sedan 1999. Jag arbetar sedan 2008 på Jägareförbundets nationella kansli och är förbundets Forskningsansvarige samt viltforskare på SLU.

Vi har ställt några frågor till Fredrik om viltvård och stödutfodring. 

unnamed-21.jpg

1. Hur skiljer sig denna jaktsäsong jämfört med tidigare år med avseende på mattillgång för viltet?

Nu skiljer det sig ju en del över landet, men utmaningen för viltet denna säsong har inte främst varit det kalla vintervädret, utan till att börja med en torr sommar och sedan snö som kom sent.

Normalt sett äter hjortdjuren dubbelt så mycket under sommaren för att lagra upp fettreserver inför vintern.

Torkan gav mindre foder än vanligt samt foder med sämre kvalitet. För våra hjortdjur har det lett till mindre mjölk, dvs små och lätta kalvar på sina håll. De mindre djuren, f a rådjuren (som är vårt mest 'kräsna' vilt har det tufft. Detta för att de har svårare att ta sig runt i den höga snön, i kombination med att de inte äter kvistar etc.

Älgarna som är större, mer mobila samt mindre kräsna klarar sig därför bättre just nu.

På 'kräsenhets'-skalan är det sedan Kron- och till sist Dovhjorten som äter mer av det mesta, men även de får problem när maten täcks av snö. Speciellt om det är hård skare.

2. Vad är dina bästa tips gällande viltvård och utfordring?

Viktigaste är att det finns ett samarbete mellan skogsbruket, jordbruket och jakträttsinnehavaren. Man fordrar för att öka överlevnad samt höja reproduktionen. Därför måste utfordring gå hand i hand med uppsikt på viltstammen och inventering så att balansen i marken hålls. Se f a till att förstå skillnaden mellan att utfordra och att åtla. Att utfodra utan att öka jakttrycket om det finns problem med skador på gröda och skog är inte försvarbart. Men det känns etiskt överlägset och resurssmart att reglera viltstammarna genom jakt, inte svält. Då får vi jaktupplevelser och viltkött, samtidigt som viltet slipper lida. 

Man bör börja arbetet med utfordring redan på hösten och vänja viltet var maten finns. När sedan snön kommer skall de inte behöva leta efter det, därför är det också bra att ploga upp, köra med skoter el dyl så att viltet får lätt access till födan. Samt ha foderplasterna långt från vägar. Men det är aldrig för sent att börja, och det är under vårvintern som behoven är störst.

Se till att samarbeta med markägare, lokala jordbrukare för att kunna hjälpas åt, planera långsiktigt samt köpa foder. Utfordring och mer aktiv förvaltning är generellt vanligare i Södra och Mellersta Sverige även om det också görs i Norrland.

Att fälla träd (asp, tall etc) är effektivt och då spara grenar så att viltet vår lättare att tillskansa sig det. Gallra i tid, gödsla ej skogen då man vill ha bärris och ljung men inte gräsbeväxtning ur ett viltnäringsperspektiv

3. Hur skapar man en bra utfodringsplats?

Vet vad du fodrar till! Det är olagligt att lägga ut processade livsmedel, däremot är ett bra tips att kontakta lokala livsmedelsaffärer och lägga ut gammal frukt, samt många grönsaker (dock ej broccoli som är farligt för viltet!).

Speciellt denna säsong med en torr vinter behöver djuren vätska. Det är väldigt energikrävande för dem att smälta snö och om man mest utfodrar/åtlar med kraftfoder (pellets, majs etc) behöver man se till att de också kan få i sig vätska. Bäst är då att lägg ut fuktigt och bladrikt ensillage. 

Kombinera alltså grov- och kraftfoder, då viltet då kan tillskansa sig vätska, fibrer och energi. Om detta inte görs får man mindre effektiv utfordring samt förmodligen också ökade skador på sitt skogsbestånd. Fodra hellre lite och ofta, än sällan och mycket. Då håller sig fodret fräscht.

Vildsvinsskav med asiatiska smaker!

Vildsvinsskav med asiatiska smaker!

DSC_7757_01.JPG

En god middag som passar de flesta i familjen är att göra en viltskav med asiatiska smaker och servera i nybakat pitabröd. Det kräver lite tid och omsorg men god mat är alltid värt besväret.

Vad behöver du? 

 • Viltskav (300 g vildsvinskött, rulle)
 • Pitabröd
 • Marinad
 • Majonnäs
 • Picklade grönsaker

Hur gör man då? 

Börja med att ta fram köttet från frysen. Jag brukar använda mig av styckdetaljen rulle som annars lätt blir liggandes bortglömd i botten på frysboxen. För att få tunna skivor låter jag inte köttet tina upp helt när jag skär det. 

Förbered sedan pitabröden. De är godast att servera när de kommer direkt från ugnen, så låt dem stå på plåten och vänta tills allt annat börjar bli klart.

Blanda sedan marinaden till köttet och gör de picklade grönsakerna. 

Slutligen är det så dags att steka köttet. Häll över marinaden när köttet börjar bli genomstekt. Låt stå och puttra på medelhög värme i någon minut. Vill man variera receptet kan man även lägga i broccoli, strimlad vitkål och champinjoner i wokpannan och servera med äggnudlar.

Recept på pitabröd

DSC_7722_01-2.JPG

8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 dl vatten
3 dl vaniljyoghurt
1 ägg

Blanda alla torra ingredienser noga. Tillsätt sedan yoghurt, vatten och ägg och arbeta degen smidig på ett bakbord. 
Dela degen i åtta delar och kvala ut till tunna runda bröd. Lägg dem på bakplåtspapper under en bakduk så länge som möjligt, minst 30 minuter.

Grädda bröden i ca 250 grader i 6-7 minuter tills de fått fin färg och puffat upp.

Marinad

DSC_7740_01.JPG
 • 4 msk soya
 • 2 msk riven färsk ingefära
  Blanda samman ingredienserna och låt stå svalt. Ju längre den står, desto bättre!
 • 2 pressade vitlöksklyftor
 • 1 msk ekologisk svensk honung
 • så mycket chili du törs

Picklade grönsaker

 • 1 dl vatten
 • 0,5 dl socker
 • 0,5 dl ättika (12%) 
 • 1 st gurka
 • 2 st morötter
 • 1 st rödlök

Rör om vätskan tills sockret löst upp sig. Skala och ta ur stjärnhuset i en gurkan. Skala två morötter. Skär sedan gurkan och morötterna i ca 5-6 cm långa tändstickstjocka strimlor och lägg ner i lagen i varsin skål. Skiva rödlöken och lägg även den i en egen skål med lagen. Låt stå svalt och minst 30 minuter innan servering.

Majonnäs

 • 1 ägg
 • 2 msk dijonsenap
 • 2 ½ dl rapsolja

Lägg alla ingredienser i en hög bunke.  Sätt ner stavmixern och mixa alltsammans kraftigt tills du får en tjock konsistens. Smaka av med lite nymald svartpeppar (ca 1 krm) och lite salt (ca 2 krm).

DSC_7758_01.JPG

Vart kommer receptet ifrån? 

Ewa Ekfeldt! -  "Jag har alltid haft ett stort matlagningsintresse. Självlärd och inspirerad av en mor som alltid lagat mat från grunden. Att äta närproducerat och vilt känns viktigt för mig. Det finns en stor tillfredsställelse att servera en middag med vilt man fällt och styckat själv, och servera potatis som odlats i det egna trädgårdslannet..

Jag har en blogg som handlar om mina stora intressen: jakt, mat och hundar (och lite fotografering), www.lewaiskogen.se
mailadress: hej@lewaiskogen.se"

För att se fler av Ewas recept, håll utkik i våra kommande nyhetsbrev.

Smaklig Spis!

Möt några intressanta jaktprofiler! Näst ut: Viktoria the Huntress!

unnamed-17.jpg

 

Hej Viktoria! Berätta gärna lite om dig själv.

- Jag heter Viktoria och kommer från Trollhättan och bor idag med min man i Stockholm. Jag växte inte upp med jakt men då jag började jaga för några år sedan har det öppnats upp en helt ny värld av spännande typer av jakter och otroligt många intressanta nya vänner. Älskar jakt i de flesta former allt ifrån toppfågeljakt på skidor till pürschjakt. Vill alltid lära mig mer och gillar att lyssna på andras spännande jakthistorier!

Hur startade ditt jaktintresse och vilket var ditt första vilt? 

- Genom min man som jagar mycket. Vi har många intressen tillsammans och han introducerade mig för jakten då vi träffades. Mitt första vilt var en vildand. Jag hade skjutit väldigt många lerduvor och tränat in pricksäkerheten, men det var väldigt speciellt att komma ut på min första jakt och därtill få skjuta vildand.

Vilket är ditt bästa jakttips? 

- Håll värmen! Jag gillar inte att frysa och är alltid lite extra förberedd på det där dåliga vädret som tenderar dyka upp när man minst anar. 

Vilket är ditt bästa jaktminne?

- Min första älgjakt, det är ändå något riktigt speciellt med att sitta laddad med bössan redo att fälla skogens konung. Väntar fortfarande på att få fälla älgen dock...

Vad är ditt bästa jaktfika? 

- Att få grilla en korv är aldrig fel. 

Vilken är din drömjakt och vilket är ditt drömdjur att få fälla?  

- Skottland vore häftigt, att få jaga på vidderna och uppleva alla traditioner som finns där kring jakten. Och björnjakt i Sverige, vilken otroligt häftig upplevelse att jaga ett rovdjur. Drömdjuret som ligger närmast är ju ändå den där älgen.

Vad tycker du är det bästa med att jaga? 

- Förutom att vara ute i naturen så gillar jag alla delar av jakten. Från förberedelserna till att sluta upp med vänner till att ladda vapnet och vara fullt närvarande och redo. Den där klarvakna och fokuserade känslan när trycker av är svårt att förklara för någon som inte varit där. För att inte tala om frossan, haha!! Jag blir också bättre och bättre på att ta ur och stycka även om jag ibland kan behöva lite guidning. Att få servera egenskjutet rådjur är ju en ganska häftig känsla!

Vad har du alltid med dig i ryggsäcken? 

- Kniv, kikare och extra batterier. 

Hur ser din jakt-bucketlist ut? 

- Det finns mycket spännande kvar med jakten som jag inte har provat. Desto fler jägare man träffar att dela historier med desto längre blir listan. Det är ju kul att drömma!

 • Skaffa en jakthund
 • Ripjakt i fjällen
 • Jaga myskoxe på Grönland med hundspann
 • Skyddsjakt på säl
 • Gå med i ett jaktlag
unnamed-20.jpg

Vill du se mer av Viktoria? Kolla in @viktoria_goes_hunting på instagram!

Möt några intressanta jaktprofiler! Näst på tur är "årets skytt 2017"- Rebecka Bergkvist!

 Foto: Linus Kilpelä Lindstrand

Foto: Linus Kilpelä Lindstrand

Hej Rebecka! Berätta gärna lite om dig själv.

- Mitt namn är Rebecka Bergkvist, en tjej som älskar att skjuta lerduvor och jaga. Det är väl den kortaste versionen i att beskriva mig. Utöver det så är jag en glad och envis person som lever under devisen att "aldrig ge upp". Jag är uppväxt i Fåglum, en liten by i Västra Götaland. Därifrån har jag  mina allra första jaktminnen tillsammans med framförallt min pappa, hans farbröder, min farfar, farbror och kusiner. Det finns lite jaktlust i den grenen av mitt familjeträd om man säger så...

Idag jagar jag en hel del tillsammans med min sambo Erik, med pappa och jaktlaget i Fåglum och så går jag en del som hundförare på andra jakter/marker. Det är både kul och lärorikt med omväxling och att få jaga med andra jägare. 

Skytteintresset har växt fram ordentligt under åren, det var kanske inte någon självklarhet att jag skulle syssla med det från början och framförallt inte att bli en tävlingsskytt men så blev det tillslut iallafall och idag skjuter jag i Svenska landslaget i Sporting och har gjort sedan 2010. Resan har självklart inte varit spikrak utan det har spenderats åtskilliga timmar och patroner på skjutbanan och motgångarna troligtvis åtminstone hälften så många men med facit i hand så har det helt klart varit värt det, skjuta lerduvor och tävla i Sporting är så otroligt roligt. Mina främsta meriter är mitt VM-Guld i FITASC Sporting 2016, VM-Silver (samma gren) 2017 och utmärkelsen Årets Skytt 2017. Hoppas jag har lite mer kvar att ge även under de närmsta åren!

När och hur började du med skytte? 

- Intresset kommer framförallt från min pappas sida, det är ett jagande släkte om man säger så. Jag tog jägarexamen våren-05 när jag var 13år och i och med det så började jag också följa med min pappa till skjutbanan och skjuta lerduvor... Sen har det bara rullat på! Min tävlingskarriär drog igång 2006. Mitt skytteintresse växte fram ordentligt i samband med min jägarexamen, men när jag var ännu mindre så sysslade jag lite med luftgevärsskytte. Men mer action med lerduvor och hagelgevär! 

Vad är det bästa med skytte? 

- Svår fråga, det bästa är nog att det är en sport som man kan hålla på med i stort sett hela livet, oavsett ålder, kön, eller kunskap så kan man hitta en nivå som passar vilket är roligt. Personligen så tycker jag att alla resor jag gjort och personer jag träffat under alla de här åren har varit väldigt roligt också. 

Vad har du för tips om någon skulle vilja börja med skytte?

- Åk till närmsta skjutbana, BUMS!! Skämt åsido, men vill man börja, kolla upp närmsta bana, se vad de har att erbjuda och sen är man nog rätt så fast! Vet man inte vart man ska vända sig så är Skyttesportförbundet eller Svenska Jägareförbundet en bra början.

Hur startade ditt jaktintresse? 

- Det kan vi nog säga är medfött i stort sett, har alltid varit med pappa i skogen på jakt.

Vilket var ditt första vilt? 

- En älgkalv,  den sköt jag under uppsiktsjakt med min pappa, tror jag var 16år då.

Vilket är ditt Bästa jakttips? 

- Det bästa jakttipset jag kan dela med mig av är nog att vara lyhörd och uppmärksam. Framförallt inför ny kunskap, man blir aldrig fullärd!

vilket är ditt Bästa jaktminne?

- Mitt bästa jaktminne... Det har blivit några stycken nu och kommer ju hela tiden nya, men ett av de bästa är från nu i vintras när jag fick skjuta en dovhind för min hund Selfie. Det var mitt första klövvilt för henne. Roligt såklart men allra häftigast var arbetet hon gjorde innan då hon är en Kleiner Münsterländer (vanligt att rasen ses som enbart fågelhund i Sverige) så har hon stående egenskaper, vilket hon numer gärna gör för dovvilt. Efter att ha stått för hinden i kanten av en granplantering kunde jag skicka på en avance, hon kopplar på skall och jag kan skjuta doven i "uppsprång" i stort sett. Det var en otrolig känsla av team-arbete faktiskt, gäller att hålla koll på viltet, se till att ha ordentligt kulfång och vart man har hunden i en sådan situation!

vad är ditt Bästa jaktfika?

- Det varierar en hel del under en säsong, men sista delen av jaktsäsongen 2017/2018 så slank det ner en och annan proteinbar från Barebells - favorit är Creamy Cashew.

vilken är din Drömjakt?

- En tur till Argentina för att kombinera duvjakt med hjortjakt står allra högst upp på listan, men även Skottland lockar en hel del alltså!

vilket är ditt Drömdjur att få fälla?

- En riktigt fin kronhjort, dovhjort eller älgtjur. Brukar aldrig tänka i "trofébanor" när jag jagar, men de största herrarna i skogen är svåra att komma åt.. Så det krävs lite mer än bara tur för att lyckas.

Vad tycker du är det bästa med att jaga?

- Gemenskapen tror jag. Alla upplevelser man varit med om har i stort sett alltid en koppling till någon annan än bara en själv. 

Vad har du alltid med dig i ryggsäcken? 

- Har helst inte med mig någon ryggsäck, men brukar alltid släpa med mig en ylletröja extra. Går jag som hundförare så räcker det med pejl, radio, hund och gevär. 

Hur ser din jakt-bucketlist ut? 

 • Skulle vilja åka på åtminstone en utlandsjakt i livet... 
 • Jaga fågel över stående hund, helst min egna! 
 • Någon gång i livet ta/få chansen att jobba med att utveckla jägare & skyttar på skjutbanan.
 • Fler fågeljakt-tillfällen (de är i dagsläget obefintliga, det vill jag ändra)

Vill du se mer av Rebecka? Kolla in @missbergkvist på instagram!

Möt några intressanta jaktprofiler! Först ut: Caroline Benilton!

image3.jpeg

Hej Caroline! Berätta gärna lite om dig själv. 

- Mitt namn är Caroline Benilton, jag är 22 år och är ursprungligen från Lidköping i Västra Götaland. Efter jag tagit min student (2015) flyttade jag till min mamma i Åtvidaberg, Östra Götaland. Det är där jag alltid haft tillgång till jakten. Idag är jag bosatt i Stockholm sen ca 2 år tillbaka och jobbar i jaktbutiken Mauritz Widforss sen oktober förra året. Jakten blev en ännu större del av mitt liv precis efter min jägarexamen som jag tog när jag var 19. Då startade jag även mitt jaktkonto ”caroline.swehunt” på instagram och började bli aktiv på sociala medier. Det märktes snabbt då antalet följare ökade på min sida att folk uppskattade det jag gjorde. Så idag driver jag även min jaktkanal på youtube där jag gör jaktvloggar. Jag gillar att dela med mig av mina äventyr och upplevelser via bild & film, och det blir ännu roligare när folk vill följa mig och gillar det jag gör!

Hur kom du på idén att starta en egen youtubekanal och vad har du fått för respons på den? 

- Jag har alltid tyckt om att dokumentera speciella händelser i livet via foton eller film. Allting startade egentligen när jag var 16 och började göra skidfilmer. La aldrig ut filmerna utan visade bara för kompisar och familj. Det blev alltid så uppskattat så då fortsatte jag att göra film varje gång det var en rolig händelse/resa. Sen när jakten började ta upp så stor del av mitt liv så kom bara idén till mig att jag borde göra en jaktfilm. Jag hade ändå alltid kameran med mig ut i skogen. Eftersom jag redan då fått en del folk som tyckte det var roligt att följa mina jaktdagar via foton så bestämde jag mig för att skaffa en youtube kanal och dela med mig där också. Sen är jag ett stort fan av Jon Olsson och hans vloggar på youtube, så han är definitivt den som inspirerade mig till köra på ”vloggstilen”. 

Jag blev ju lite chockad efter att jag hade lagt ut min första vlogg. På 10 dagar var jag uppe i 20 000 visningar och en drös kommentarer. Det är ju så kul när något man lägger ner arbete på uppskattas, så jag blev ju peppad på att göra fler. Får meddelanden då och då av folk som skriver väldigt fina saker och att dem ser fram emot nästa vlogg- det är kul! Bästa är ju ändå åldersspannet, ena dagen skriver ”Johan 13” och andra dagen skriver ”Elisabeth 65”. Jag har egentligen inget konkret mål med kanalen, kör bara på för det är kul! Däremot har jag många idéer på vloggar jag vill spela in, så det är väl ett litet mål att förverkliga dem. 

Hur startade ditt jaktintresse? 

- Första gången min mamma tog med mig ut i drevet var jag tre år (jag minns det ju inte själv men mamma är gärna nostalgisk och berättar). Så har henne att tacka för mitt jaktintresse. Jag var alltid med på jakterna när jag växte upp. Minns hur roligt jag tyckte det var varje gång. Så att ta jägarexamen var en självklarhet för mig. 

 Vilket var ditt första vilt? 

- Mitt första vilt var en smalhind (dov) som jag sköt på pyrsch. Hade en redig puls då, haha. 

Vilket är ditt bästa jakttips? 

- Skriv jaktjournal! Har precis börjat med det och ska bli väldigt kul att kunna blicka tillbaka om några år på vad jag gjort/skjutit och vart jag varit. 

Vilket är ditt bästa jaktminne? 

- Jag har många bra jaktminnen! Men om jag ska välja ett speciellt så är det nog min första björnjakt i Idre. Det var mäktigt. Man är ju ganska liten där på fjället. En stor kontrast jämfört med skogen hemma i Östergötland. 

Vilket är ditt bästa jaktfika? 

- Helt klart mackor med leverpastej. Fasen vad gott det är. (Viktigt att det är ankarstock från Västervik, bästa brödet)

Vilken är din drömjakt? 

- Hade varit grymt kul att få komma iväg till Skottland eller Canada och jaga. Det är två destinationer som ska bli av någon gång! 

Vilket är ditt drömdjur att få fälla? 

- Jag väntar på att få skjuta min första älg. Förhoppningsvis får jag chansen nästa säsong. Det vore kul! Annars brukar jag inte ägna så mycket tanke åt vad för vilt jag vill fälla, det är nog hela jaktkonceptet (en speciell destination eller en viss jaktform) som lockar mig mest. 

Vad tycker du är det bästa med att jaga? 

- Jakten är bra på så många vis. Jag älskar det sociala väldigt mycket. Sen alla soluppgångar man varit med om som man hade sovit bort om det inte vore för jakten. Svårt att säga det bästa med någonting som har så mycket bra! Bara att få se och vara så nära djuren också. Nu låter jag väldigt klyschig haha, men så är det.

Vad har du alltid med dig i ryggsäcken? 

- Min ryggsäck är alltid fullproppad. Speciellt när jag filmar, då är det viktigaste extra batterier till kameran! Annars är jag beroende av min värmeväst och engångsvärmare till fötterna när det är kallt (är extremt duktig på att frysa). Dem har räddat mig på många pass. 

Hur ser din jakt-bucketlist topp 5 ut? 

Hade jag haft en bucketlist tror jag min topp 5 hade varit något i den här stilen: 

- Jaktresa utomlands. 

- Lära mig stycka ett djur själv.

- Skaffa mig min egna Vorsteh. 

- Bli duktig på lerduveskytte (måste nöta mer på banan).

- Göra mer jaktvloggar!

Vill du se mer av Caroline? Kolla in @caroline.swehunt på instagram och Caroline Benilton på youtube!

unnamed-12.jpg