Möt några intressanta jaktprofiler! Näst på tur är "årets skytt 2017"- Rebecka Bergkvist!

Foto: Linus Kilpelä Lindstrand

Foto: Linus Kilpelä Lindstrand

Hej Rebecka! Berätta gärna lite om dig själv.

- Mitt namn är Rebecka Bergkvist, en tjej som älskar att skjuta lerduvor och jaga. Det är väl den kortaste versionen i att beskriva mig. Utöver det så är jag en glad och envis person som lever under devisen att "aldrig ge upp". Jag är uppväxt i Fåglum, en liten by i Västra Götaland. Därifrån har jag  mina allra första jaktminnen tillsammans med framförallt min pappa, hans farbröder, min farfar, farbror och kusiner. Det finns lite jaktlust i den grenen av mitt familjeträd om man säger så...

Idag jagar jag en hel del tillsammans med min sambo Erik, med pappa och jaktlaget i Fåglum och så går jag en del som hundförare på andra jakter/marker. Det är både kul och lärorikt med omväxling och att få jaga med andra jägare. 

Skytteintresset har växt fram ordentligt under åren, det var kanske inte någon självklarhet att jag skulle syssla med det från början och framförallt inte att bli en tävlingsskytt men så blev det tillslut iallafall och idag skjuter jag i Svenska landslaget i Sporting och har gjort sedan 2010. Resan har självklart inte varit spikrak utan det har spenderats åtskilliga timmar och patroner på skjutbanan och motgångarna troligtvis åtminstone hälften så många men med facit i hand så har det helt klart varit värt det, skjuta lerduvor och tävla i Sporting är så otroligt roligt. Mina främsta meriter är mitt VM-Guld i FITASC Sporting 2016, VM-Silver (samma gren) 2017 och utmärkelsen Årets Skytt 2017. Hoppas jag har lite mer kvar att ge även under de närmsta åren!

När och hur började du med skytte? 

- Intresset kommer framförallt från min pappas sida, det är ett jagande släkte om man säger så. Jag tog jägarexamen våren-05 när jag var 13år och i och med det så började jag också följa med min pappa till skjutbanan och skjuta lerduvor... Sen har det bara rullat på! Min tävlingskarriär drog igång 2006. Mitt skytteintresse växte fram ordentligt i samband med min jägarexamen, men när jag var ännu mindre så sysslade jag lite med luftgevärsskytte. Men mer action med lerduvor och hagelgevär! 

Vad är det bästa med skytte? 

- Svår fråga, det bästa är nog att det är en sport som man kan hålla på med i stort sett hela livet, oavsett ålder, kön, eller kunskap så kan man hitta en nivå som passar vilket är roligt. Personligen så tycker jag att alla resor jag gjort och personer jag träffat under alla de här åren har varit väldigt roligt också. 

Vad har du för tips om någon skulle vilja börja med skytte?

- Åk till närmsta skjutbana, BUMS!! Skämt åsido, men vill man börja, kolla upp närmsta bana, se vad de har att erbjuda och sen är man nog rätt så fast! Vet man inte vart man ska vända sig så är Skyttesportförbundet eller Svenska Jägareförbundet en bra början.

Hur startade ditt jaktintresse? 

- Det kan vi nog säga är medfött i stort sett, har alltid varit med pappa i skogen på jakt.

Vilket var ditt första vilt? 

- En älgkalv,  den sköt jag under uppsiktsjakt med min pappa, tror jag var 16år då.

Vilket är ditt Bästa jakttips? 

- Det bästa jakttipset jag kan dela med mig av är nog att vara lyhörd och uppmärksam. Framförallt inför ny kunskap, man blir aldrig fullärd!

vilket är ditt Bästa jaktminne?

- Mitt bästa jaktminne... Det har blivit några stycken nu och kommer ju hela tiden nya, men ett av de bästa är från nu i vintras när jag fick skjuta en dovhind för min hund Selfie. Det var mitt första klövvilt för henne. Roligt såklart men allra häftigast var arbetet hon gjorde innan då hon är en Kleiner Münsterländer (vanligt att rasen ses som enbart fågelhund i Sverige) så har hon stående egenskaper, vilket hon numer gärna gör för dovvilt. Efter att ha stått för hinden i kanten av en granplantering kunde jag skicka på en avance, hon kopplar på skall och jag kan skjuta doven i "uppsprång" i stort sett. Det var en otrolig känsla av team-arbete faktiskt, gäller att hålla koll på viltet, se till att ha ordentligt kulfång och vart man har hunden i en sådan situation!

vad är ditt Bästa jaktfika?

- Det varierar en hel del under en säsong, men sista delen av jaktsäsongen 2017/2018 så slank det ner en och annan proteinbar från Barebells - favorit är Creamy Cashew.

vilken är din Drömjakt?

- En tur till Argentina för att kombinera duvjakt med hjortjakt står allra högst upp på listan, men även Skottland lockar en hel del alltså!

vilket är ditt Drömdjur att få fälla?

- En riktigt fin kronhjort, dovhjort eller älgtjur. Brukar aldrig tänka i "trofébanor" när jag jagar, men de största herrarna i skogen är svåra att komma åt.. Så det krävs lite mer än bara tur för att lyckas.

Vad tycker du är det bästa med att jaga?

- Gemenskapen tror jag. Alla upplevelser man varit med om har i stort sett alltid en koppling till någon annan än bara en själv. 

Vad har du alltid med dig i ryggsäcken? 

- Har helst inte med mig någon ryggsäck, men brukar alltid släpa med mig en ylletröja extra. Går jag som hundförare så räcker det med pejl, radio, hund och gevär. 

Hur ser din jakt-bucketlist ut? 

  • Skulle vilja åka på åtminstone en utlandsjakt i livet... 
  • Jaga fågel över stående hund, helst min egna! 
  • Någon gång i livet ta/få chansen att jobba med att utveckla jägare & skyttar på skjutbanan.
  • Fler fågeljakt-tillfällen (de är i dagsläget obefintliga, det vill jag ändra)

Vill du se mer av Rebecka? Kolla in @missbergkvist på instagram!